Piaggio - "Kicsi Bivaly mindent visz"

Egy lelkes Piaggio tulajdonost kérdeztünk tapasztalatairól, véleményéről a Piaggio legújabb gyöngyszeméről, a Porter NP6-ról.

Csőre Tamás 20+ év gépjárműflotta kezelői tapasztalattal a háta mögött 2020 végén profilt váltott. Győrtől 20 km-re fekvő tényői birtokán vezeti farmgazdaságát. Rövidtávú tervei között komoly turisztikai beruházások is szerepelnek, amelyekért keményen dolgozik. A sokrétű szállítási feladatokhoz keresett megoldást egy olyan kishaszongépjármű személyében, ami minden számára fontos követelménnyel megbirkózik. Így talált rá a Piaggio Porter NP6 városi kisteherautóra.

Tamás kihívásai – kicsi legyen, de erős

Egy gazdaságban, építkezésekkel megspékelve mindig akad szállítanivaló. Sokszor viszont kis helyeken kell boldogulni, ahol a tehergépjárművek nem férnek el. Ilyen eset például egy 5 hektáros akác erdő kitermelése, ahol a fákat a keskeny sorok között navigálva kell megközelíteni, a helyszínen kivágni és onnan azokat elszállítani.

Hasonló nehézséget jelent a kisebb mennyiségű, mégis nagy súlyú tégla, cserép, keménytűzifa, vagy az 5 méteres szálanyagú épületfák elszállítása is. A kis fuvartávolságok miatt hosszadalmasabb és macerásabb egyeztetni a fuvarossal a feladatról, mint megoldani azokat egy saját járművel.

A farmon birkatenyésztés is folyik, így az élő állatok alkalmi szállítására is kellett egy hatékony megoldás.

Lucerna- vagy szemeskukorica-szállítás sem foghat ki egy gazdán, de hát létezhet-e a mesebeli két bors ökröcske fogata, ami bármit, bármekkora terjedelemben elszállít?

Piaggio – egy, ami mindent visz

Tamás komplex megoldást keresett. Olyan járműre volt szüksége, ami kicsi és mozgékony, ugyanakkor terhelhető, univerzális szállítóeszköz, normál vezetési élményt ad és emellett költséghatékony is. Egy autóra volt szüksége, ami nem robogó, normál sebességgel lehet vele haladni és elviszi a terheket. Mondhatni amolyan „modern Barkas”-ban gondolkodott.

Nem volt a piacon kompakt jármű. Először a Piaggio ősét nézegette használt gépjármű oldalakon, de nem tudta, elég lesz-e az elvégzendő feladatokhoz. Nézelődött más, nagy márkák kínálata között is, de hasonló járművek jelentősen magasabb árfekvésben voltak csak elérhetőek.

Végül rátalált az igényekhez alakítható Porter NP6-ra, ami tulajdonságaiban tökéletesen lefedte azt, amit keresett, ráadásul ár/érték arányban jóval kedvezőbb volt, mint a porondon lévő többi piacvezető márka kínálata.

Az egymásra találás eredménye pedig a leghosszabb platóval rendelkező duplakerekes billencs lett. Tamás többfajta felépítményt is gyártatott hozzá, hogy univerzálissá tegye járművét. Készült hozzá magasított felépítmény rácsos ketreces kivitelben, valamint szálanyag és csövek szállítására alkalmas rudazat is. A számos kiegészítővel összeállított, legnagyobb gáztartályos, duplakerekes Piaggio igazi kompakt „kicsi bivaly” lett. Kiegészítő betéttel még szemes takarmány is szállítható benne, tehát minden szükséges funkciót be tud tölteni a birtokkal és az építkezéssel járó feladatok ellátása során.

Bármit el lehet vele vinni, legyen ömlesztett vagy darabos áru, sóder vagy tűzifa, a billenőplatónak köszönhetően a kirakodás is egyszerűen megoldható.

Ha hirtelenjében igény adódik egy franciaágy elszállítására, az sem probléma! Néhány bútor költöztetéséhez nem kell vagyonokért költöztető teherautót fogadni.

Bár a Piaggio Porter NP6 névleges teherhelhetősége nagyságrendileg másfél tonna, de Tamás úgy saccolja, hogy ennek akár a dupláját is képes lenne elvinni ez a kis négykerekű jószág. Nagyon meglepte őt a kicsi gép teherbírása.

Tamás gépjárműve megjelenését is ehhez igazította, a bivaly matrica a motorháztetőn és az ajtókon, illetve a fekete-narancs színek is az erőt idézik; ezzel a Piaggió-val nem létezik lehetetlen!

Környezetbarát és költséghatékony üzemeltetés

A Porter NP6 városi teherautó, de nem ritka, hogy külső területek és város között is használják, úgy, mint Tamás esetében, ezért számára kézenfekvő volt a hosszú hatótávú, LPG üzemanyagú verzió választása.

Tényő a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet határán fekszik, így az sem utolsó szempont, hogy a Piaggio környezetbarát autó. Ráadásul jelen gazdasági helyzetben az üzemanyagárakat nézve is messze a legköltséghatékonyabb választás a gázüzemű autó.

A kocsi jó értelemben vett egyszerűsége optimális szinten tartja a karbantartási költségeket is. Jóval olcsóbb üzemeltetni, mint a modernebb, bonyolultabb versenytársait a piacon.

Aki után a férfiak megfordulnak az utcán

Tamás mosolyogva meséli, hogy míg a nők a fehér Mercedes kabriót nézik meg, addig a férfiak az ő Piaggió-ja után fordulnak meg az utcán.

Mindenki felfigyel a kis teherszállítóra, kíváncsian érdeklődnek iránta, mosolyt csal az arcokra. 10 emberből általában maximum 1 ismeri a Piaggio márkát, de ilyen autót még ők sem láttak.

Előfordul, hogy barátainak is kölcsönadja a Kicsi Bivalyt egy-egy fuvarra, utána pedig bezsebeli a dicséreteket. Mindenki imádja a kis járgány erejét és mozgékonyságát. A gyerekek is szeretnek vele utazni, külön élvezetet jelent számukra. Még a kukorica kirakodásában is boldogan segítenek.

Tamás szorgalmazza, hogy a Piaggió-t minél több embernek meg kell ismernie, hiszen hihetetlen segítséget jelent mindenféle szállítási feladatban. Akár bérbeadással vagy bérfuvarozással foglalkozó vállalkozás számára is érdemes befektetni egy (vagy több) ilyen szállítójárműbe, hiszen gyakran szükség lenne rájuk, de nem biztos, hogy egy tulajdonos ki tudná használni annyira, hogy megérje megvennie.

Egy szó, mint száz, a Piaggio a gyakorlatban is bizonyítja, hogy egy igazán sokszínű, teherbíró, kompakt haszongépjármű.